Bundeling

7x De belangrijkste HR trends voor 2023

Als HR-professional moet je goed op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. De arbeidsmarkt staat namelijk nooit stil. In deze blog vertellen we je alles over de aankomende HR trends voor 2023.

1. Hybride werken

Hybride werken is here to stay! We hebben het afgelopen jaar gelukkig (relatief) corona-vrij doorgebracht. Toch is (deels) thuiswerken bij veel organisaties niet meer weg te denken. Werknemers hebben tijdens de pandemie een betere work-life balance ervaren. Daarnaast hebben organisaties ook gezien dat thuiswerken in veel gevallen prima kan.

Hybride werken scheelt je een hoop kantoorruimte, zeker wanneer je besluit je kantoor hierop in te richten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om flexplekken te installeren of open vergaderplekken te maken.

Omgaan met hybride werknemers vraagt jou als organisatie ook om gedragsverandering. Denk bijvoorbeeld eens na over de organisatie van meetings, het informeren van je medewerkers en het verbinden van collega’s en/of teams.

2. Diversiteit en inclusie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) krijgt een steeds prominentere plek in het bedrijfsleven. Vaak denken we bij MVO aan CO2-reductie, afval scheiden en het verminderen van energieverbruik. Een minder bekend, maar minstens net zo belangrijk thema binnen MVO is diversiteit en inclusie.

Met diversiteit bedoelen we de (culturele) achtergrond of geschiedenis van mensen in je organisatie. Wist je dat diverse teams een grote impact kunnen hebben op je bedrijfsresultaten? Deze komen vaak sneller met creatieve oplossingen en nieuwe invalshoeken.

Inclusie wil zeggen dat iedereen welkom is binnen je organisatie. Ongeacht culturele achtergrond, sekse, seksuele geaardheid, levensovertuiging of beperking. Belangrijke HR-thema’s die spelen binnen diversiteit en inclusie zijn:

 • Gelijke kansen voor man en vrouw.
 • Ruimte bieden voor culturele diversiteit.
 • Het creëren van acceptatie en steun aan de LHBTI-gemeenschap.

3. Arbeidskrapte

Als HR-medewerker heb jij er vast al iets van gemerkt. Je hebt te kampen met een krappe arbeidsmarkt. Dat betekent weinig nieuwe aanwas, of je moet een recruitment agency in de arm nemen. Wil jij een nieuwe stroom aan talent naar je organisatie trekken? Zorg dat je niet alleen een goed salaris biedt, maar kijk ook naar secundaire arbeidsvoorwaarden zoals:

 • Vakantiedagen.
 • Mogelijkheid tot hybride werken.
 • Flexibele uren.
 • Auto (of OV/elektrische fiets van de zaak).

Daarnaast zijn er ook immateriële zaken die meewegen in de keuze van je sollicitant, zoals de missie of visie van je bedrijf, het belang van MVO binnen je organisatie en hoe transparant, professioneel én gezellig je team is.

4. Goed werkgeverschap

Deze trend komt voort uit de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Goed werkgeverschap is hét tegengif voor een personeelstekort. Dit zorgt namelijk voor een flinke vermindering in het verloop binnen je organisatie. Goed werkgeverschap klinkt misschien vaag, maar er zijn een aantal generieke punten die goed werkgeverschap omvatten.

Werknemers waarderen een werkgever wanneer:

 • Mogelijkheid tot scholing wordt geboden.
 • Werknemers gelijk behandeld worden.
 • Ze betrokken worden in beslissingen.
 • Er ruimte is voor de medewerker als individu.
 • Er sprake is van een open en transparante bedrijfscultuur.
 • Collegialiteit centraal staat.

5. Digitalisering

Als HR-afdeling ben je de hele dag in contact met mensen, toch zal ook HR steeds verder digitaliseren. De komende jaren zullen bedrijven meer en meer gebruik gaan maken van een datagedreven HR-beleid. Door gebruik te maken van data krijg je als HR-afdeling inzicht in cijfers zoals het verloop, ziekteverzuim, de werknemerstevredenheid binnen je organisatie en meer!

Daarnaast kun je verschillende tools inzetten om je HR-processen te digitaliseren. Door simpele processen te digitaliseren maak je als afdeling een flinke efficiencyslag. Makkelijke, maar vaak tijdrovende taken komen hierdoor te vervallen, waardoor jouw afdeling zich kan richten op verandermanagement en het maken van impactvolle beslissingen.

Via Bundeling kun je verschillende HR-processen digitaliseren, zoals verlof aanvragen, declaraties, ziekmeldingen en salarisadministratie. Met een Bundeling-platform centraliseer jij daarnaast al je communicatiestromen op één plek. Neem contact op voor meer informatie!

6. Duurzame inzetbaarheid

Ook deze trend past goed in het plaatje van arbeidskrapte. Organisaties gaan zich de komende tijd inzetten om de fysieke- en mentale gezondheid van hun medewerkers op peil te houden. Dit heeft een grote invloed op het ziekteverzuim, de kans op burn-outs of langdurige ziekte en natuurlijk ook de kans dat een medewerker jouw bedrijf verlaat.

Als HR-medewerker zijn thema’s zoals vitaliteit en werkdruk dus zeer essentieel. Een vitaliteitscoach betrekken bij het inrichten van een (vrijwillig) vitaliteitsprogramma voor medewerkers geeft veel inzicht, inspiratie en nieuwe ideeën en is nog leuk ook!

7. Medewerkersbetrokkenheid

Dankzij de opkomst van hybride werken wordt het steeds lastiger om medewerkers betrokken te houden. Je hebt vast wel het een en ander voorbij zien komen over Quiet Quitting. Quiet Quitters doen op hun werk het strikt noodzakelijke. Wanneer ze hun taken af hebben stoppen ze met werk om de rest van de dag iets anders te doen of te niksen.

Quiet Quitting komt steeds vaker voor. Vooral bij medewerkers die zich niet betrokken voelen of een te hoge werkdruk ervaren. Kijk als werkgever kritisch naar je doelstellingen en zorg voor verbinding in je bedrijf. Je medewerkers betrekken bij je bedrijf gaat verder dan een maandelijkse netwerkborrel. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig nieuwsupdates delen of dagelijks persoonlijk contact onderhouden. Meer weten over het verhogen van medewerkersbetrokkenheid? Lees onze blog!

Over Bundeling

Bundeling is hét slimme communicatieplatform voor iedere organisatie. ‘Connect Smarter’ dankzij onze app en blijf in contact met je medewerkers, stakeholders of community. Met een Bundeling-platform cluster jij alle communicatiestromen in één, we richten jouw platform volledig naar wens en jouw huisstijl in.

Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk onze functionaliteiten.