Bundeling

7 voordelen van een communicatieplatform in de bouw

Hoe is de interne communicatie geregeld binnen jouw organisatie? Veel bouwbedrijven gebruiken nog altijd een combinatie tussen Whatsapp, een interne nieuwsbrief en fysieke meetings. In deze blog vertellen we over de 7 belangrijkste voordelen van een communicatieplatform bij bouwbedrijven.

Communicatie uitdagingen in de bouw

Net als ieder bedrijf zijn er in de bouw diverse uitdagingen op het gebied van communicatie. Ten eerste vereisen bouwprojecten vaak snelle communicatie tussen verschillende teams, zowel op de bouwplaats als op kantoor. Daarnaast wordt de sector vaak geplaagd door overmatig papierwerk. Traditionele methoden zoals papieren documenten en notities zijn niet alleen inefficiënt, maar kunnen ook leiden tot verlies van informatie, vertragingen en extra kosten.

Een andere uitdaging is de versnippering van teams binnen bouwbedrijven. Verschillende teams, zoals productiemedewerkers, monteurs en kantoorpersoneel, werken vaak gescheiden van elkaar. Deze fragmentatie kan leiden tot miscommunicatie en vertragingen in de uitvoering van projecten.

Verder kan de toegankelijkheid van informatie een probleem vormen. Belangrijke informatie en documenten kunnen verspreid zijn over verschillende systemen of locaties, waardoor het moeilijk is voor medewerkers om snel toegang te krijgen tot de benodigde gegevens. Tot slot hebben medewerkers op de werkvloer vaak geen directe toegang tot zakelijke contactgegevens, waardoor de communicatie bemoeilijkt wordt en de reactietijd vertraagd kan worden bij het oplossen van problemen.

Het implementeren van een effectief communicatieplatform biedt een oplossing voor deze uitdagingen, waardoor bedrijven kunnen profiteren van verbeterde samenwerking, gestroomlijnde processen en verhoogde productiviteit.

De voordelen van een communicatieplatform voor bouwbedrijven

Ben je benieuwd hoe je bovenstaande uitdagingen aanpakt met een communicatieplatform? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

1.    Binding tussen personeel op de bouwplaats en kantoorpersoneel

Een communicatieplatform speelt een essentiële rol in het versterken van de binding tussen jouw personeel op de bouwplaats en het personeel op kantoor. Via een communicatieplatform kun je de werkzaamheden van beide namelijk inzichtelijk maken. Bouwvakkers komen vaak maar weinig op kantoor en kantoorpersoneel komt meestal weinig op projectlocaties. Moedig medewerkers aan om foto’s van projecten te delen of vraag kantoorpersoneel om te vertellen over de werkzaamheden die ze op dagelijkse basis uitvoeren.

Dit versterkt de betrokkenheid en teamspirit tussen deze twee ‘groepen’, wat uiteindelijk leidt tot succesvollere projecten, efficiëntere communicatie en een gevoel van eenheid.

2.    Snel schakelen tussen teams

Jouw bouwbedrijf werkt waarschijnlijk met verschillende projectteams, die ook nog eens verspreid over het land naar het werk gaan. Met een communicatie-app kun je jouw medewerkers, ondanks de fysieke afstand, toch snel met elkaar laten schakelen. Dit stelt je collega’s in staat om snel om hulp te vragen, vragen te stellen of kennis te delen in je communicatieplatform.

3.    Snel schakelen tussen teams

Jouw bouwbedrijf werkt waarschijnlijk met verschillende projectteams, die ook nog eens verspreid over het land naar het werk gaan. Met een communicatie-app kun je jouw medewerkers, ondanks de fysieke afstand, toch snel met elkaar laten schakelen. Zo zijn medewerkers altijd bereikbaar via de mobiel in hun broekzak. Dit stelt je collega’s in staat om snel om hulp te vragen, vragen te stellen of kennis te delen in je communicatieplatform.

4.    Realtime project updates

Met een communicatieplatform kunnen jouw collega’s realtime updates over lopende projecten delen. Dit stelt jouw organisatie in staat om direct inzicht te krijgen over de voortgang van projecten, eventuele wijzigingen in werkschema’s en andere cruciale gegevens. Hierdoor kun je snel reageren en inspelen op uitdagingen en potentiële vertragingen waardoor de efficiëntie binnen projecten wordt verbeterd.

5.    Veiligheidsinstructies en training

Trainingen, KAM- en veiligheidsinstructies zijn essentieel voor ieder bouwbedrijf. Op een communicatieplatform als Bundeling verzamel je alle belangrijke informatie rondom veiligheid of werkprocedures. Zo heeft bouwbedrijf Habenu v.d. Kreeke een KAM-rapport van meer dan 83 pagina’s in haar Bundeling platform verwerkt!

Ook voor onboarding en training van medewerkers kun je een communicatieplatform gebruiken. Vul je platform bijvoorbeeld met instructievideo’s, vragenlijsten en quizzen.

6.   Bedrijfsupdates delen

Wil jij dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen? Dan is het belangrijk om je collega’s op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen en beslissingen. Via een communicatieplatform deel je de belangrijkste bedrijfsupdates met al je medewerkers, waar ze zich ook bevinden. Omdat jouw collega’s mogelijk niet tot nauwelijks op je hoofdkantoor verschijnen, is het extra belangrijk om iedereen betrokken te houden.

Via een communicatieplatform houd jij je medewerkers op de hoogte van veranderingen in jullie bedrijfsstrategie en nieuwe richtlijnen. Daarnaast deel je eenvoudig al je successen, uitdagingen en prestaties. Bovendien geeft het platform jouw medewerkers de kans om vragen te stellen, feedback te geven en te reageren op de updates, wat de betrokkenheid en transparantie binnen je bedrijf versterkt.

7.   Behouden van medewerkers

Goed personeel is lastig te vinden. Het binden en behouden van personeel is dan ook net zo belangrijk als het vinden van nieuwe medewerkers. Door regelmatig in contact te blijven met je collega’s zorg je dat je ze betrokken en bindt aan het bedrijf.

Daarbij is het wel belangrijk dat je met je medewerkers communiceert en niet tegen ze. Communicatieplatforms zoals Bundeling moedigen jouw medewerkers aan om hun stem te laten horen binnen het bedrijf. Dat kan al met een simpel ‘duimpje’, maar ook door middel van reacties. Creëer engagement binnen je organisatie en kom erachter wat écht belangrijk is voor jouw medewerkers.

Een communicatieplatform maakt het daarnaast ook makkelijk om erkenning en waardering te tonen voor de inspanningen van jouw medewerkers, wat hun tevredenheid en loyaliteit versterkt.

8.   Een centraal platform voor al je communicatie

Jouw communicatieplatform valt daarnaast ook volledig in te richten als één centrale kennisbank voor al je medewerkers. Zo kun je jouw loonadministratie, verlofaanvragen, het inplannen van meetings en meer ook allemaal inrichten via jouw gepersonaliseerde communicatieplatform. Koppel alle tools binnen je bedrijf aan je platform en maak het dé verzamelplek voor al je personeelszaken.

Connect Smarter met Bundeling

We hebben gesproken over de vele voordelen die een communicatieplatform biedt voor jouw bouwbedrijf. Het creëren van een sterke binding tussen onsite en kantoorpersoneel, het verbeteren van de veiligheid en naleving, het efficiënt delen van bedrijfsupdates en het mogelijk maken van realtime project updates zijn slechts enkele van de manieren waarop ons platform jou kan helpen.

Wil jij het zelf ervaren? Bundeling verbindt mensen en teams binnen je organisatie. Alles op één plek en via ieder device. Beter, sneller en slimmer samenwerken? Eenvoudig bestanden koppelen en bedrijfsapplicaties integreren? Bundeling maakt het mogelijk! Neem contact op voor een gratis demo. We hebben al meer dan 800 organisaties geholpen bij het verbeteren van hun interne communicatie.