Bundeling

Interne communicatie trends en ontwikkelingen voor 2023

Hoe we communiceren met onze medewerkers en collega’s verandert constant. Ben jij verantwoordelijk voor de communicatie in jouw organisatie? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen rondom interne communicatie voor 2023.

1. Plaatsonafhankelijk communiceren

Hoewel de corona-pandemie voorbij is, blijft hybride werken nog wel even de norm. Thuiswerken werkt nu eenmaal voor veel werknemers. Daarnaast stijgt ook de populariteit van het leven als digitale nomaden en worden er steeds vaker internationale teams opgezet binnen grote organisaties. Als werkgever is dit even wennen…

“Hoe manage ik medewerkers die niet fysiek aanwezig zijn?”

Je hebt verschillende communicatiekanalen die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Het bekende riedeltje aan communicatiemiddelen (e-mail, telefoon, Whatsapp);
 • Een intern communicatieplatform of intranet oplossing;
 • Videobellen via Zoom, Teams of Skype.

In contact blijven met je hybride (of volledig remote-) medewerkers is even schakelen. Gelukkig zijn er een hoop slimme tools die jouw medewerkers op de hoogte houden van het laatste nieuws of ontwikkelingen. Slimme tools zoals Bundeling vervangen je interne nieuwsbrief, narrowcasting op tv schermen of updates in Whatsapp groepjes.

Meer weten? Bekijk onze functionaliteiten

2. Medewerkersbetrokkenheid

Juist nu er steeds meer hybride gewerkt wordt is het belangrijk dat je een stapje extra zet om je medewerkers betrokken te houden. Door elkaar mis te lopen bij het koffiezetapparaat missen collega’s waardevolle informatie, updates en een stukje ‘bonding’. We praten nu eenmaal meer als we een hele dag fysiek met elkaar opgescheept zitten.

Betrokken medewerkers zijn onlosmakelijk verbonden met het succes van je bedrijf. In deze blog vertellen we waarom betrokken medewerkers onmisbaar zijn in je organisatie.

Houd je medewerkers betrokken bij je organisatie door:

 • Medewerkers verantwoordelijkheid te geven;
 • Duidelijk te communiceren over verwachtingen en ontwikkelingen;
 • Samenwerking en contact tussen je medewerkers te bevorderen;
 • Medewerkers te voorzien van opbouwende feedback;
 • Medewerkers uitdagen en de kans geven zich te ontwikkelen.

3. Tweeweg communicatie

Een andere belangrijke ontwikkeling op het gebied van interne communicatie is de opkomst van tweeweg communicatie. Medewerkers willen steeds meer inspraak hebben in de organisatie waar ze werkzaam zijn. Zorg dat je communicatiemiddelen hierop zijn ingericht. Dat wil zeggen, stimuleer medewerkers om hun mening te delen over recente ontwikkelingen binnen je organisatie of beter nog, nodig ze uit om mee te denken.

Met tweeweg communicatie bedoelen we niet alleen zenden, maar ook luisteren (en actief vragen) naar de mening van je collega’s. Dit heeft een mooie impact op de betrokkenheid van je medewerkers.

4. Wat is je missie?

Lang stond het salaris, het aantal beschikbare vakantiedagen of het wel/niet krijgen van een auto van de zaak centraal voor sollicitanten. Hier is een flinke verschuiving te zien, vooral millennials zijn niet meer op zoek naar een baan voor de centen, maar willen bijdragen aan een hoger gezamenlijk doel.

Op wat voor manier draagt jouw organisatie bij aan een betere wereld? Formuleer een heldere missie en visie voor de toekomst van jouw onderneming en communiceer deze niet alleen richting externe partijen, zoals potentiële klanten, maar deel dit ook intern. Zorg dat je draagvlak creëert om jouw missie samen met je collega’s uit te voeren.

5. Deel kennis

Het delen van kennis en informatie gaat nog vaak mis. Je kunt dan denken aan incomplete onboardingsprocessen, een onoverzichtelijk intranet of het (on)bewust achterhouden van informatie voor medewerkers. Kennis delen en makkelijk beschikbaar maken voor iedereen in je organisatie zorgt ervoor dat je medewerkers:

 • Mee kunnen denken en innoveren;
 • betere beslissingen kunnen maken;
 • bestaande kennis behouden en beter over kunnen brengen;
 • zich meer betrokken voelen bij je organisatie;
 • een beter beeld krijgen van je bedrijfsidentiteit en cultuur.

Kennis delen klinkt makkelijk, even een mailtje of berichtje de deur uit doen en klaar is Kees. Helaas is het zo makkelijk nog niet, hoe weet je nou of jouw collega’s nieuwe kennis écht tot zich nemen? Bevorder kennisdeling door niet alleen updates de deur uit te doen, maar door get-togethers, vergaderingen en brainstormsessies te houden. Zo ben weet je zeker dat jouw collega’s actief aan de slag gaan met het delen van kennis.

6. Toegankelijkheid en een stukje informaliteit

Een strak afgebakende hiërarchie, gesloten kantoordeuren en regels over wie je wel én niet aan mag spreken zijn absoluut niet meer van deze tijd. Werknemers vinden het steeds belangrijker om in een open werkplek te werken en geven voorkeur aan managers of leidinggevende die zich toegankelijk opstellen. Daarnaast verandert ook het taalgebruik op de werkvloer, ‘u’ wordt steeds vaker ‘je’ bijvoorbeeld.

Connect Smarter met Bundeling

Bundeling is hét slimme communicatieplatform voor iedere organisatie. Via een gepersonaliseerd platform kunnen leden van je organisatie gemakkelijk nieuwsberichten, lezen, delen en hierop reageren. Zowel in de vorm van een laagdrempelige ‘high-five’ als door middel van een geschreven reactie.

Daarnaast kun je jouw Bundeling app vullen met relevante documenten, bijvoorbeeld voor onboarding en kun je voor talloze integraties kiezen. Hierdoor kun je Bundeling ook meteen gebruiken voor het inrichten van workflows, het melden van schade, het invullen van declaraties, verlof-aanvragen, het terugvinden van loonstrookjes en nog véél meer!

We zijn graag jouw one-stop-shop als het aankomt op slimme communicatie. Meer weten of het zelf proberen? Neem contact met ons op.