Bundeling

Wat is een community?

Misschien wist je het nog niet, maar jij bent onderdeel van verschillende communities. Denk aan je tennisclub, toneelvereniging, ondernemersclub of je lidmaatschap bij een (lokale) politieke partij. Het zijn allemaal plekken waar jij gemeenschap zoekt met mensen die dezelfde interesses, normen of waarden als jij hebben. Deze ‘plekken’ noemen we community’s. Maar, wat is een community eigenlijk?

Wat is een community?

Een community is een (soms online) plek waar een groep mensen met dezelfde interesses, normen of waarden bij elkaar komt. Binnen een community delen mensen deze interesses of waarden met elkaar en zoeken ze gemeenschap. Interactie is een belangrijk onderdeel van de community. Leden wisselen kennis, ideeën of nieuws met elkaar om op deze manier naar een gezamenlijk doel te werken.

Soorten communities

Vaak staat het delen van kennis centraal in een community, maar jouw community kan natuurlijk ook een ander doel hebben. Eigenlijk is er voor alles wel een community voor, je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

Bedrijven die communities inzetten om in contact te komen met hun klanten. Hier wordt bijvoorbeeld advies, tips of updates met klanten gedeeld.

Daarnaast kan de interne communicatie van een bedrijf worden opgezet als een community. Door transparant te zijn, informatie vrijuit beschikbaar te maken en kennisdeling te promoten weten verschillende grote organisaties samenwerking tussen verschillende teams te verbeteren.

Daarnaast kunnen bedrijven zich ook aansluiten bij communities. Denk bijvoorbeeld aan brancheorganisaties, waarin leden vakkennis met elkaar delen, of business clubs waar ondernemers bij elkaar komen om nieuwe connecties op te doen.

Ook belangenorganisaties maken regelmatig gebruik van communities. In deze communities delen leden belangrijke nieuwsupdates en ontwikkelingen waarmee ze belanghebbende op de hoogte houden en worden leden aangespoord om hun verhaal of ervaring met andere te delen.

Een community opzetten

Een community opzetten vraagt om een aantal aandachtspunten. Ten eerste heb je een platform nodig waarop de leden van je community bij elkaar kunnen komen. Binnen dit platform moet het maken van connecties en het zoeken van contact worden gepromoot. Daarnaast moet het platform toegankelijk zijn als het gaat om het vinden van informatie stukken of documenten.

Ten tweede moet het voor leden van de community duidelijk zijn wat het gemeenschappelijk doel is en hoe ze hier aan bij kunnen dragen. Dit doe je door regels aan je community toe te voegen en succesverhalen te delen. Zo maak je het voor leden helder welk gedrag gewenst is en wat juist niet.

Een laatste aandachtspunt is het actief houden van je leden. Dit is misschien wel een van de lastigste punten bij het opzetten van een community. Hoe krijg je mensen zo ver om actief bij te dragen aan je doelstelling? Zeker in communities waar kennis en ervaring delen centraal staan kan het lastig zijn om van ‘lezers’, ‘delers’ te maken.

Het opnemen van kennis wil namelijk iedereen. Zelf kennis delen kost echter moeite en je krijgt er niet direct iets voor terug. Dat maakt het minder aantrekkelijk. Mensen aansporen om bij te dragen is daardoor lastig. Je zult hier een aantal community management skills voor moeten ontwikkelen.

Community management

Community management gaat om het activeren en verbinden van je community. In veel gevallen maak je een community manager verantwoordelijk voor het promoten van interactie tussen leden. Er zijn verschillende dingen die je als community manager kunt doen om leden te activeren.

Je zult als community manager zelf je community in moeten richten. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van mensen in focusgroepen, het opstellen van regels, het inrichten van je nieuws- of bulletinboard en het beschikbaar maken van belangrijke documenten.

Daarnaast zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven, door pro-actief nieuwtjes of andere content te delen. Ook reageren op berichten van anderen mag je niet vergeten als community manager. Hierdoor creëer je actie en stimuleer je andere om hetzelfde te doen.

Tip! Zoek 3 tot 5 gemotiveerde leden in je community en vraag deze persoonlijk om een actieve bijdrage aan je community te leveren. Zo gaat het balletje vanzelf rollen!

Meer weten? In deze blog vertellen we je hoe je een bruisende community bouwt.

Jouw organisatie als community met Bundeling

Bundeling is hét slimme communicatieplatform voor iedere organisatie. Connect Smarter dankzij onze app en blijf in contact met je medewerkers, stakeholders of community. Met een Bundeling platform bundel jij alle communicatiestromen in één, we richten jouw platform volledig naar wens en jouw huisstijl in.

Met Bundeling richt je jouw organisatie gemakkelijk in als community. Zo wordt interactie tussen leden bevordert dankzij de opzet van het platform en kun jij als community manager je leden indelen in aparte focus groups door middel van slimme labels. Daarnaast is het makkelijk voor leden om bij te dragen en is het platform makkelijk in gebruik. Zelf proberen? Vraag nu een gratis demo aan!