Bundeling

Medewerkers aantrekken en behouden met arbeidsmarktcommunicatie

Talent is schaars en de concurrentie op de arbeidsmarkt neemt alsmaar toe. In steeds grotere mate is arbeidsmarktcommunicatie de sleutel voor het binnenhalen en behouden van de juiste mensen. In dit artikel vertellen we hoe je arbeidsmarktcommunicatie inzet om het verhaal achter jouw organisatie te delen en hiermee het juiste talent aan weet te trekken en behouden.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Door middel van arbeidsmarktcommunicatie laat jij zien wie jij bent als werkgever. Het is meer dan alleen het plaatsen van vacatures, maar gaat om het het vertellen van een verhaal. Uit dit verhaal moet blijken waarom werken bij jouw organisatie de moeite waard is, wat jij te bieden hebt en waarom mensen voor jouw organisatie moeten kiezen.

Arbeidsmarktcommunicatie is een soort uitnodiging om deel uit te maken van jouw team. Jouw organisatie is namelijk de plek waar potentiële collega’s kunnen groeien, innoveren en samenwerken. Simpel gezegd, met arbeidsmarktcommunicatie laat je zien waarom er voor potentiële medewerkers kansen liggen bij jouw organisatie.

Dit gaat natuurlijk ook op voor je huidige medewerkers. Het is enorm belangrijk dat je de mensen binnen je organisatie aangesloten houdt bij de bedrijfsdoelen zodat ze betrokken blijven bij een strategische verandering of cultuuromslag. Proactief communiceren is het sleutelwoord hier. 

Waarom arbeidsmarktcommunicatie essentieel is anno 2023

Het belang van arbeidsmarktcommunicatie is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Als ondernemer of HR-medewerker is het je vast al opgevallen, nieuwe medewerkers kloppen niet meer zomaar aan en bestaande medewerkers. We hebben een aantal belangrijke redenen geformuleerd om direct aan de slag te gaan met arbeidsmarktcommunicatie.

 • War for talent: Iedereen wil toptalent, goede arbeidsmarktcommunicatie is jouw ticket om op te vallen tussen de andere bedrijven. Trek de beste kandidaten aan en bouw topteams die barsten van de kennis en motivatie.
 • Gepaste trots: Ook jouw organisatie heeft een mooi verhaal. Zorg dat je deze goed naar buiten brengt en trek medewerkers aan die zich aansluiten bij jouw missie en visie. Zo bouw je aan een team dat met gepaste trots voor jouw organisatie werkt – en blijft werken.
 • Verschillende generaties aanspreken: Door effectief gebruik te maken van arbeidsmarktcommunicatie kun je verschillende generaties bereiken en ze op een manier aanspreken die resoneert. Deze opdeling van communicatie per doelgroep is de sleutel tot het aantrekken en behouden van talent.

Arbeidsmarktcommunicatie is een gamechanger voor het aantrekken van talent en het bouwen van een geweldige reputatie als werkgever. Waar wacht je nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Hoe ga je aan de slag met arbeidsmarktcommunicatie

Klaar om de wereld te laten zien waar jouw organisatie voor staat en waarom het dé plek is om te werken? Dit zijn de stappen die je moet zetten om aan de slag te gaan met arbeidsmarktcommunicatie.

 • Ken je doelgroep: Begrijp wie je wilt aanspreken. Wat zoeken ze in een werkgever? Welke kanalen gebruiken ze? Deze inzichten vormen de basis voor je communicatiestrategie.
 • Bouw aan je Employer Brand: Ontdek wat jouw organisatie onderscheidt. Wat zijn de USP’s van werken in jouw organisatie? Dit vormt de kern van je boodschap.
 • Update je online aanwezigheid: Zorg voor een aantrekkelijke carrièrepagina op je website. Gebruik social media om je bedrijfscultuur te laten zien en vacatures te delen.
 • Vertel je verhaal: Creëer boeiende inhoud die je cultuur, waarden en successen Video’s, blogs en testimonials zijn krachtige tools om authentiek over te komen.
 • Kies je kanalen: Identificeer de kanalen die het beste passen bij je doelgroep. LinkedIn, Instagram of sector-specifieke platforms kunnen allemaal effectief zijn voor het verspreiden van jouw boodschap.
 • Interactie is key: Ga in gesprek. Beantwoord vragen, deel medewerkers verhalen en laat zien dat je luistert naar wat mensen te zeggen hebben.
 • Meet en leer: Hou bij wat werkt en wat niet. Analyseer de impact van je communicatie en pas je strategie aan op basis van resultaten.
 • Betrek je team: Medewerkers zijn je beste ambassadeurs. Moedig hen aan om hun ervaringen te delen en je organisatie positief te vertegenwoordigen.

Kortom, begin klein, wees authentiek en laat zien wat er bij jouw organisatie achter de schermen gebeurt. Tijd om de wereld te laten zien waarom jouw organisatie geweldig is.

Niet alleen nieuwe, maar ook je huidige werkgevers hebben communicatiebehoeften

Het aantrekken van nieuw talent is een ding, maar het behoud ervan is minstens net zo belangrijk. Niet alleen potentiële medewerkers, maar ook je huidige collega’s willen graag weten wat er speelt en hoe jouw organisatie in elkaar steekt. Proactief communiceren is cruciaal om je collega’s betrokken te houden. Deel nieuws, betrek medewerkers in verandertrajecten, vraag om meningen en creëer draagvlak.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk… Het bereiken van medewerkers blijkt nog knap lastig voor de meeste HR- en Communicatie teams. Gelukkig maakt Bundeling het makkelijk om al je medewerkers met slechts één druk op de knop te bereiken. Via onze handige app staan al jouw medewerkers 24/7 in contact met elkaar. Deel nieuwtjes, polls en meer via jouw gepersonaliseerde communicatieplatform.

 Ga ook aan de slag met jouw interne communicatie en vergroot de betrokkenheid onder je collega’s. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het Bundeling platform? Lees alles over onze functionaliteiten of vraag direct een gratis demo aan.