Bundeling

De Do’s & Don’ts van community management

Als het gaat om community management zijn er een aantal belangrijke do’s en don’ts om rekening mee te houden. In deze blog delen we onze beste tips en adviezen.

Wat zijn de Do’s van community management?

 1. Stel duidelijke spelregels op: Zorg voor duidelijke regels binnen je community. Zo maak je het voor iedereen duidelijk wat wel of niet geoorloofd is. Dit schept ook een duidelijk verwachtingspatroon, leden weten hierdoor wat voor soort content ze kunnen verwachten of wat de regels rondom reacties en nieuwsberichten zijn.
 2. Wees actief en betrokken in je community: Als community manager moet je zelf het goede voorbeeld geven. Plaats regelmatig nieuwe content, reageer op vragen, opmerkingen en eventuele klachten. Zorg daarnaast dat je als manager beschikbaar en toegankelijk bent voor je leden.
 3. Waardecreatie: ‘Waarde’ bieden is natuurlijk een grijs gebied. Iedere community moet zo op zijn eigen manier waarde bieden aan haar leden. Om echt waarde te leveren aan je community is het belangrijk dat je de dialoog aangaat met je doelgroep en een gedegen vooronderzoek uitvoert. Hierdoor achterhaal je de behoeftes van leden in je community.
 4. Vraag om feedback: Als community manager moet je niet alleen bereid zijn om feedback te ontvangen, je kunt hier actief naar vragen! Plaats feedbackformulieren in je (online) community of ga fysiek langs bij je leden. Zo kun je achterhalen hoe je nóg meer waarde kunt leveren.
 5. Stimuleer interactie: Als community manager heb je een verbindende rol. Breng leden bij elkaar en stimuleer ze om verder contact met elkaar te zoeken. Het is dan ook belangrijk dat je zelf goed zicht hebt op wie er lid is binnen je community en waar deze personen behoefte aan hebben.
 6. Zoek contact met andere communities: Het loont altijd om even bij de buren te kijken. Ga het gesprek aan met community managers van andere community’s en leer van hun best practices. Kennis delen is vaak het doel binnen je community, pas dat ook eens buiten je community toe 😉
 7. Start een ambassadeursprogramma: Samen sta je sterker! Als community manager hoef je niet al het werk zelf te doen. Zoek ambassadeurs die voor een (symbolische) vergoeding bij willen dragen aan het succes van je community. Denk aan mensen die mee reageren, posten en connecten binnen je community.

Wat zijn de Don’ts van community management

 1. Gebruik maken van eenrichtingsverkeer: Binnen een community is een open eerlijke dialoog enorm belangrijk. Dat betekent dat je als community manager niet alleen moet zenden, maar ook moet luisteren naar je leden. De input die je leden geven maken de community wat het is. Eigenlijk valt of staat het hele verhaal met je leden.
 2. Grote beloftes maken: Een andere don’t is het maken van grote beloftes. Een stukje verwachtingsmanagement is belangrijk binnen een community. Maak leden enthousiast over lidmaatschap, maar maak geen beloftes die je niet waar kunt maken. Zo raak je leden namelijk net zo snel weer kwijt als dat ze binnen komen.
 3. Afstappen van je branding, normen & waarden: Jouw community is waarschijnlijk gelinkt aan je bedrijf of organisatie. Hoewel het goed kan zijn dat de doelstellingen van je community niet 1-op-1 overeenkomen met de rest van je organisatie, zijn deze twee wel aan elkaar gelinkt. Zorg daarom dat jouw community geen afbreuk kan doen aan de merkbeleving van je bedrijf/organisatie of andersom.
 4. Denken dat je weet wat goed is: Als community manager zul je onderzoek moeten verrichten. Dat wil zeggen dat je leden moet spreken, feedback moet verwerken en op basis van de mening van anderen beslissingen moet maken. Denken dat je weet wat je leden willen, zonder hier actief naar te vragen is een goede manier om je tijd als community manager te verspelen.
 5. Informatie achterhouden: Het is belangrijk om open en transparant te zijn over wat er speelt binnen je community. Door informatie achter te houden, kan je het vertrouwen van de community verliezen en twijfels zaaien over je bedoelingen.

Bundeling is hét platform voor jouw (online) community

Zoek jij nog een handig platform voor je community? Bundeling is hét slimme communicatieplatform voor iedere community. Connect Smarter dankzij onze app en blijf in contact met je leden. Met een Bundeling platform bundel jij alle communicatiestromen in één, we richten jouw platform volledig naar de wensen en huisstijl van jouw community in.

Daarnaast kun je jouw platform uitbreiden met allerlei handige integraties en koppelingen. Wil je meer weten over Bundeling? Neem direct contact met ons op voor een gratis demo!