Bundeling

Employee experience verbeteren

In een tijd waarin organisaties streven naar het aantrekken, behouden en inspireren van talentvolle medewerkers, is het creëren van een positieve werkomgeving van groot belang. In deze blog vertellen we je daarom meer over het verbeteren van de employee experience. Lees onze tips en werk aan een omgeving waarin het welzijn van jouw medewerkers centraal staat!

Wat is de employee experience?

De “employee experience” zegt wat over hoe werknemers zich voelen over hun werk en jou als werkgever. Letterlijk is het de ervaring die een werknemer heeft binnen jouw organisatie. De employee experience omvat alles rondom het werk. Niet alleen de taken die je werknemer uitvoert, maar ook de bedrijfscultuur, het gedrag van leidinggevenden, de werkplek en overige voorwaarden.

Waarom is de employee experience belangrijk?

Tegenwoordig is het vinden en binden van personeel niet meer vanzelfsprekend. Het gras lijkt altijd groener bij de buren en ‘jobhoppen’ is een term die iedereen in het bedrijfsleven kent. Als werkgever is het belangrijk om na te denken over de employee experience, omdat het gaat over het geluk, welzijn en de betrokkenheid van je collega’s.

Het verbeteren van de employee experience zorgt voor een verhoogde werknemerstevredenheid. Als medewerkers zich goed voelen bij hun werkgever zijn ze gemotiveerder en productiever. Daarnaast werken ze beter samen met collega’s en blijven ze gemiddeld langer binnen je organisatie.

Employee experience verbeteren – 9 tips

Wil jij weten hoe je de employee experience binnen jouw organisatie kunt verbeteren? We hebben 9 van onze belangrijkste tips en adviezen hier beneden voor je uiteengezet.

1.   Open en transparante communicatie

Open en transparant communiceren is dé manier om medewerkers betrokken te houden bij je organisatie. We hebben hier al verschillende blogs over geschreven, maar het is zó ontzettend belangrijk om als management te laten zien waar je als organisatie naartoe beweegt. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die invloed hebben op je collega’s is het belangrijk om hier vanaf het eerste moment over te communiceren.

Houd je medewerkers op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen die spelen binnen je organisatie. Je kunt dit het beste doen door een mix van zowel fysieke meetings als online berichten. Gebruik bijvoorbeeld de Bundeling app, waarin je jouw medewerkers met één druk op de knop op de hoogte houdt van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen.

2.   Opleiding en ontwikkeling

Voor nieuwe medewerkers is hun persoonlijke ontwikkeling van groot belang. Het is dan ook cruciaal dat deze collega’s jouw bedrijf zien als een plek waar zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Wanneer je dit niet doet, zul je merken dat je medewerkers snel genoeg verder zullen kijken naar de volgende stap in hun carrière.

Als werkgever kun je bijvoorbeeld een individueel keuzebudget beschikbaar stellen, waarmee medewerkers zelf cursussen of trainingen kiezen. Daarnaast zou je een buddy of mentorsysteem kunnen implementeren zodat nieuwe medewerkers leren van de meer ervaren personen binnen je organisatie.

3.   Waardering en erkenning

Toon waardering voor de inspanningen van medewerkers. Dat kun je op allerlei verschillende manieren insteken. Loonsverhoging of andere financiële beloningen zijn echt niet altijd nodig, een welgemeend compliment gaat namelijk langer mee dan je denkt!

Daarnaast is het van belang om regelmatig feedbackgesprekken te houden. Tijdens deze gesprekken is het niet alleen belangrijk om feedback te geven, maar ook erkenning voor de ontwikkeling en groei van je medewerker. Daarnaast is het belangrijk om samen nieuwe, haalbare doelen op te stellen, zodat je werknemers ook in de toekomst door blijven groeien.

4.   Flexibel werken

Thuiswerken en de mogelijkheid tot flexibele werkuren is voor veel werknemers een dikke pré. Het verbetert namelijk de balans tussen het werk en privéleven. Daarnaast zijn er verschillende medewerkers die thuis (of op andere tijdstippen) effectiever werken. Flexibel werken kan daarnaast stress verminderen en het risico op burn-outs of ziekte verminderen.

Door flexibel werk aan te bieden voorkom je ook dat werknemers deeltijd gaan werken. Bijvoorbeeld omdat ze dan meer tijd met hun kinderen door kunnen brengen of voor een hond of ander huisdier kunnen zorgen.

5.   Gezondheid en welzijn

Door gezondheidsprogramma’s aan te bieden zorg je dat werknemers de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Door gezond eten en voldoende beweging te promoten, kun je het ziekteverzuim binnen je organisatie verminderen. Medewerkers die zich gezond en goed in hun vel voelen blijven gemiddeld genomen langer bij dezelfde werkgever.

Het faciliteren van de gezondheid en welzijn van je collega’s kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gezondere opties aanbieden in de bedrijfskantine, het geven van korting op een sportschool naar keuze of informatie delen over mentale gezondheid en stress.

6.   Teambuilding en sociale evenementen

Een andere manier om de employee experience te verbeteren kan door middel van teambuilding en andere sociale evenementen. Teambuilding activiteiten brengen teamleden samen in een ontspannen omgeving, wat helpt om onderlinge relaties te verbeteren. Dit vertaalt zich vaak naar betere samenwerking op de werkplek.

Door te werken aan een sterk, hecht team kun je medewerkers binden aan je organisatie. Wanneer je medewerkers het gevoel hebben dat ze ergens bij horen, zullen ze namelijk minder snel geneigd zijn jouw organisatie te verlaten. Ook wanneer andere factoren zoals loon of doorgroeimogelijkheden sub-optimaal zijn, is een hecht team een enorm sterk bindmiddel voor je medewerkers.

7.   Feedback en betrokkenheid

We willen allemaal gehoord en gezien worden. Ook jouw collega’s hebben vaak een idee van hoe of wat er zou moeten gebeuren op de werkvloer. Probeer jouw medewerkers zo veel mogelijk mee te nemen in het besluitvormingsproces. Vraag feedback aan je medewerkers bij nieuwe ontwikkelingen en stel plannen op waarvoor je ook daadwerkelijk draagvlak kunt realiseren.

Wanneer jouw medewerkers het idee hebben dat ze impact hebben op de manier waarop jouw organisatie gerund wordt, zul je een enorme boost aan betrokkenheid merken onder je medewerkers.

8.   Loopbaanpaden en groeikansen

Een belangrijk onderdeel van de employee experience zijn de doorgroeimogelijkheden en loopbaanpaden binnen je organisatie. Het is enorm belangrijk om hier open en transparant over te communiceren. Houd medewerkers geen lapje voor maar stel duidelijke spelregels voor groei op. Laat medewerkers weten wanneer ze in aanmerking komen voor promotie of een andere functie.

In kleinere organisaties kan het lastig zijn om hier duidelijkheid over te geven, omdat er bijvoorbeeld maar een aantal managementfuncties zijn. In dat geval is het goed dat je hier open over communiceert en je medewerkers bijvoorbeeld wél meegeeft wat mogelijk is op het gebied van opslag per jaar (en wat een medewerker moet doen om deze opslag te krijgen).

9.   Diversiteit en inclusie

Creëer een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, ongeacht hun achtergrond. Bevorder diversiteit in alle aspecten van de organisatie.

Verbeter jouw employee experience met Bundeling!

Bundeling is een handige tool die je in kunt zetten om de employee experience van jouw organisatie te verbeteren. Via de Bundeling app kunnen jouw medewerkers makkelijk met elkaar communiceren. Jouw team staat met slechts één druk op de knop met elkaar in contact.

Dit bevordert niet alleen de samenwerking en betrokkenheid binnen teams, maar versterkt ook de bedrijfscultuur en maakt het mogelijk om op afstand te werken met behoud van een gevoel van verbondenheid. Ook als management kun je makkelijk berichten delen met je gehele organisatie of losse teams en afdelingen binnen je bedrijf.

Vraag nu jouw gratis demo aan of neem een kijkje door de verschillende functionaliteiten van het Bundeling platform. Breng jouw organisatie dichter bij elkaar en Connect Smarter met Bundeling!