Bundeling

Social Media voor je interne communicatie; ben bewust van risico’s

Social media is een open platform

Veel bedrijven gebruiken nog steeds Whatsapp-groepjes of Workplace by Facebook voor hun communicatie met medewerkers. Slim, want het is helemaal gratis en bijna iedereen gebruikt de app al. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die het met zich mee kan brengen op social media. Welke risico’s dat zijn, dat lees je hier.

Val op in de massa

Wist je dat de gemiddelde Nederlander in zeven Whatsapp-groepen actief is? Studenten hebben er vaak nog veel meer. Logisch ook: van familie tot buurt-appgroep, we zijn er zó gewend aan geraakt.

Met al die groepen krijgen we gemiddeld ook zo’n 65 meldingen per dag te verwerken op onze telefoon. Ben je er daarom van bewust dat je medewerkers je belangrijke werkbericht nog weleens kunnen missen. Althans, als je deze via Whatsapp of Facebook stuurt: je bericht raakt al snel onderop de grote stapel aan berichten in allerlei andere chats. En dat is natuurlijk zonde.

Help je medewerkers

In tijden van thuiswerken is het daarnaast belangrijker dan ooit om een goede balans tussen werk en privé te stimuleren. En dat wordt lastig als je als werkgever via privé-apps als Whatsapp of Facebook communiceert. Want wanneer kun je je werk dan écht even uitschakelen?

Als werkgever kun je overwegen om bij te dragen aan de werk-privé-balans door werkgerelateerde berichten via een eigen platform naar werknemers te sturen. Zo bepalen ze zelf wanneer ze je berichten (en de bijbehorende meldingen) ontvangen, en wanneer niet. In het weekend of ’s avonds, bijvoorbeeld. Of op hun vrije dag. Een betere balans tussen werk en privé helpt je je medewerkers gezond en gemotiveerd te houden.

AVG risico’s

Je denkt er misschien niet direct over na, maar met alle collega’s in één Whatsapp-groep betekent ook dat je ongevraagd alle telefoonnummers van je medewerkers met elkaar deelt. Sterker nog: je deelt ze ook met Whatsapp! Je kunt je afvragen of dit AVG-technisch wel zo handig is. Je deelt op die manier namelijk onbedoeld en onbewust veel informatie met grote Amerikaanse techbedrijven.

Daarnaast maak je het voor medewerkers wel heel makkelijk om diezelfde gevoelige informatie snel door te sturen via hetzelfde platform. En neem je afscheid van een collega? Dan heeft diegene altijd nog toegang tot alle bestanden die zijn verzonden in de groep in de tijd dat hij lid was. Zelfs als je ‘m inmiddels al uit de groep verwijderd hebt. Iets om over na te denken, dus.

Het zekere voor het onzekere

Duidelijk: WhatsApp, Facebook en andere sociale media brengen hier en daar wat risico’s voor je interne communicatie met zich mee. Die kun je maar beter goed in kaart brengen, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kennen wij nog wel een platform dat je kunt gebruiken! 😉

Met Bundeling kun je laagdrempelig en gericht communiceren op één gesloten platform. Helemaal in jouw eigen huisstijl, om de employee branding te boosten. Je kunt het platform gebruiken voor groepschats of één-op-één chats, maar er is nog veel meer mogelijk. Eigenlijk is het een volledig intranet, maar dan wél van deze tijd. In een app, precies zoals jouw medewerkers fijn vinden.

Meer weten? Probeer onze demo-app en krijg een idee hoe makkelijk interne communicatie kan zijn.