Bundeling

Wat is een betrokken medewerker?

Medewerkers kunnen het succes van je organisatie maken of kraken. Het is daarom belangrijk dat jouw collega’s zich betrokken voelen bij het succes van je organisatie. Maar waarom zijn betrokken medewerkers zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je alles over het belang van betrokkenheid van medewerkers. 

Een medewerker is betrokken bij je onderneming wanneer hij of zij dezelfde normen en waarden draagt die jij als bedrijf wil uitdragen en zich verantwoordelijk voelt voor het behalen van bedrijfsresultaten. Dat is natuurlijk wel een mond vol. Om het wat makkelijker te stellen: een betrokken medewerker helpt jouw bedrijf te groeien door méér te doen dan waar je hem of haar voor betaald. Een betrokken medewerker schiet verwachtingen voorbij.

Wist je dat je medewerkers betrokken kunt houden met een medewerkers app? In dit artikel vertellen we wat je nog meer kunt met een medewerkers app!

Waarom zijn betrokken medewerkers belangrijk?

Betrokken medewerkers helpen je bedrijfsdoelstellingen te halen. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor, je leest ze hier 😉

Reden 1: Productiviteit

Betrokken medewerkers zijn in het algemeen productiever dan niet-betrokken medewerkers. Dat komt omdat ze meer zorg dragen over hun werk en ook het belang hiervan meer inzien. Volgens de Workplace Research Foundation is bij een betrokken medewerker de kans op een bovengemiddelde productiviteit 38% en dat terwijl niet-betrokken medewerkers juist kunnen zorgen voor een rem op de productiviteit in je organisatie.

Reden 2: Proactiviteit

Betrokken medewerkers zetten graag een stapje extra voor je organisatie. Ze zien waar kansen liggen en zijn bereid om deze te benutten – in sommige gevallen zelfs buiten de ‘normale werktijden’ om. Daarnaast zijn ze vaker bereid om extra werk van collega’s op te pakken zonder dat het gevraagd wordt.

Reden 3: Betrokken medewerkers zijn kwaliteitsbewust

Het is natuurlijk fijn wanneer je collega’s extra werk verzetten, maar kwaliteit is vaak belangrijker dan kwantiteit. Ook hier hoef jij je geen zorgen over te maken bij betrokken medewerkers. Zo boeken organisaties met betrokken medewerkers betere resultaten dan organisaties zonder betrokken medewerkers.

Reden 4: Minder verloop

Personeel vinden in de huidige markt is knap lastig. Heb je ze gevonden? Dan kun je ze maar beter snel binden aan je organisatie, anders heb je straks al die tijd en moeite voor niets in je nieuwe collega gestoken. Door medewerkers betrokken te maken bij je organisatie zorg je ervoor dat ze blijven. Betrokken medewerkers zijn namelijk 87% minder waarschijnlijk om te vertrekken volgens dit Essay van de Universiteit van Twente.

Reden 5: Minder vaak ziek

Wist je dat betrokken medewerkers zich ook minder vaak ziek melden dan niet-betrokken medewerkers? Ziekteverzuim is in grote organisaties vaak een flinke kostenpost. Bij organisaties met een lage betrokkenheid en een hoge werkdruk is vaak het ziekteverzuim hoog. Dat komt omdat er weinig werkplezier is onder de medewerkers, deze zijn dan eerder geneigd zich ziek te melden.

Reden 6: Betrokken medewerkers veranderen en groeien mee

Jouw organisatie groeit en verandert. Medewerkers groeien en veranderen niet altijd mee. Dat kan lastig zijn. Wanneer niet alle neuzen dezelfde kant op wijzen in jouw bedrijf kunnen medewerkers zorgen dat je groei afgeremd wordt. Betrokken medewerkers groeien en veranderen juist wél mee, omdat ze betrokken zijn met de waarden en normen die leven in jouw organisatie.

Hoe krijg je betrokken medewerkers?

Betrokken medewerkers krijg je niet zomaar. Ze worden niet zo in je schoot geworpen. Nee, je zult er zelf hard voor aan de slag moeten gaan. De meeste medewerkers voelen zich namelijk betrokken op het moment dat ze beginnen te werken. Over tijd gaat deze betrokkenheid alleen omlaag.

Dat heeft met een hoop verschillende zaken te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan tegenvallende projecten, slecht contact tussen afdelingen en/of collega’s en andere werkgerelateerde conflicten. Om ervoor te zorgen dat werknemers betrokken blijven zul je:

  • Medewerkers verantwoordelijkheid moeten geven;
  • Duidelijk moeten communiceren over verwachtingen en ontwikkelingen;
  • Contact tussen je medewerkers moeten bevorderen;
  • Medewerkers voorzien van constructieve feedback;
  • Medewerkers uitdagen en de kans geven om zich te ontwikkelen.

Beter communiceren op de werkvloer? Lees ons artikel vol tips en adviezen!

Medewerkers up to date en betrokken houden? Probeer Bundeling!

Een belangrijke pijler om je medewerkers betrokken te houden is duidelijke communicatie. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Communicatie is breed en wat voor de één duidelijk is, kan bij de ander een hoop vraagtekens oproepen. Daarnaast zijn er een hoop verschillende communicatiekanalen om gebruik van te maken – zeker bij grote organisaties.

Gelukkig kun je hier als organisatie een eerste stap in zetten. Bundel al je interne communicatie bij elkaar in één overzichtelijke app: Bundeling! Met ons communicatieplatform creëer jij een gestructureerde, duidelijke omgeving die twee-weg-communicatie bevordert.

Dat wil zeggen dat je niet alleen bezig bent met zenden, maar dat je medewerkers ook volop de kans hebben om te reageren, liken en bij te dragen aan discussies en nieuws binnen je organisatie. Zo creëer je échte betrokkenheid en gaan de laatste nieuwtjes binnen je organisatie vanzelf leven.

Wil jij ook betrokken medewerkers? Lees alles over onze medewerkers app!