Bundeling

“Wat ik regelmatig bij bedrijven zie, is dat de visie van een directie niet doorkomt in de organisatie”

Samen met deskundige ambassadeurs ondersteunen we steeds meer organisaties bij het optimaliseren van de interne communicatiestructuur. Recent heeft ook Toine van Toor, personal- en business coach, zich als ambassadeur bij Bundeling gevoegd. Hij vertelt graag zijn verhaal en waarom hij overtuigd is van de toegevoegde waarde van Bundeling.

Ha Toine, stel jezelf even voor.

“Mijn naam is Toine van Toor. Ik ben personal- en business coach. Ik heb een lange loopbaan in het agrarische bedrijfsleven waar ik veel verschillende seniorfuncties in het management en de directie heb vervuld. In dat opzicht heb ik alle facetten van de agrarische sector wel gezien. Ruim 5 jaar geleden begon ik voor mezelf. Nu ondersteun ik mensen en organisaties die tegen uitdagingen in resultaatverbetering, samenwerking, conflictoplossing en interne communicatie aanlopen.“

Hoe ken je Bundeling?

“Dat is een mooi verhaal. Mijn echtgenote en ik runnen sinds dit jaar een bed and breakfast. Er kwam een jong stel op bezoek en ik raakte met die jongen aan de praat. Hij vertelde dat hij ook veel met interne communicatie van bedrijven doet en dat hij met Bundeling werkt. Dat vond ik wel heel interessant. Want wat ik regelmatig bij bedrijven zie, is dat de visie van een directie niet doorkomt in de organisatie. En dat ook onderlinge communicatie vaak een issue is. Dus toen ik hoorde waar Bundeling voor staat dacht ik: hier kunnen bedrijven zéker iets mee.“

Waarom spreekt Bundeling je zo aan?

“Wat mij heel erg aanspreekt aan Bundeling, is dat iedereen betrokken raakt bij hun bedrijf. Ook als ze geen toegang hebben tot een laptop of pc. Je kunt het platform namelijk eenvoudig gebruiken via je telefoon: de meeste mensen hebben deze standaard op zak. Daarnaast gaat Bundeling natuurlijk ook over delen van informatie en praktische hulpmiddelen. Dat bleek een ideale toepassing voor een directieteam dat ik coachte:  dit bedrijf gebruikt Bundeling momenteel met veel succes.”

Wat denk jij dat de belangrijkste tip is om interne communicatie te verbeteren?

“Veel directies van bedrijven hebben ideeën waar ze tijd en moeite insteken, zowel in de uitwerking als in de aftrap ervan. Bijvoorbeeld als ze teams bij elkaar halen om te vertellen wat er gaat gebeuren. Maar daarbij mis ik vaak de interactie. Hoe komen directieplannen tot stand? En hoe neem je je mensen überhaupt mee in je hele verhaal? Hoe goed je plannen ook zijn: als je medewerkers er niets mee kunnen, zijn ze niet effectief.”

“Maar als je plannen samen met je medewerkers bedenkt, worden ze meer geaccepteerd en zijn je plannen dus veel effectiever. Dat legt de formule E = K x A heel goed uit: de effectiviteit van een idee hangt af van de kwaliteit ervan én de acceptatie van je medewerkers. Wij mensen willen gehoord worden, dat is gewoon een natuurlijke behoefte. We willen participeren en een bijdrage leveren. Bundeling is een heel mooi middel om dat te bereiken.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Als het aan mij ligt, blijf ik lekker voor mezelf werken. Dat bevalt me erg goed. Ik vind het leuk om meerdere klussen naast elkaar te hebben. Tegenwoordig geef ik samen met mijn echtgenote trainingen over verbindende communicatie en onderliggende processen daarvan. Dat geeft mij meer voldoening dan het uitzetten van een nieuwe strategie. Al is dat ook mooi hoor, maar uiteindelijk is het spreekwoord: ‘Culture eats strategy for breakfast’. Als je investeert in je bedrijfscultuur, boek je hele mooie resultaten. Daar haal ik veel voldoening uit.”