Bundeling

Wat is intranet?

Wat is intranet? Intranet is een privé netwerk binnen een organisatie. In sommige gevallen is intranet gebonden aan een lokaal (internet) netwerk, maar het kan ook wereldwijd verschillende gebruikers met elkaar verbinden. Intranet zorgt ervoor dat verschillende computers, smartphones of andere apparaten direct met elkaar in verbinding staan.

Waarvoor gebruik je intranet?

Intranet wordt vooral gebruikt om intern informatie te delen. Intranet is in sommige gevallen een handig platform, maar het kan ook een website zijn die alleen toegankelijk is voor medewerkers, leden of andere stakeholders. In de meeste gevallen kun je programma’s of software aan je intranet koppelen zodat medewerkers makkelijker samen aan documenten kunnen werken of workflows en planningen in kunnen zien.

Wat zijn de voordelen van intranet?

Intranet helpt je om:

  • Belangrijke info op één plek bij elkaar te houden;
  • Communicatielijnen kort en laagdrempelig te houden;
  • Documenten te delen en bewaren in een veilige omgeving;
  • Sneller samen te werken met collega’s;
  • De medewerkersbetrokkenheid te verhogen;
  • Processen en workflows te automatiseren;
  • Je bedrijfscultuur te versterken;
  • Werknemers een platform te bieden om hun mening te delen.

Wat is het verschil tussen intranet en extranet?

Naast intranet heb je misschien de term extranet wel eens gehoord. Dit is als het ware hetzelfde als een intranet. We spreken alleen van een extranet wanneer je het deelt met mensen buiten je organisatie. Oftewel, wanneer je het platform gebruikt voor externe communicatie in plaats van interne communicatie noemen we dit een extranet.

Je kunt dan denken aan contact met stakeholders, klanten of andere externe partijen.

Klassiek- of sociaal intranet?

Misschien ken je het wel. Het klassieke intranet. Je logt in op je werk-pc en je wordt doorgeleid naar een beveiligde omgeving. Hier vind je al je documenten of andere belangrijke bestanden en kom je bij je werkmail. Daarnaast kan jouw werkgever je berichten sturen of moet je deze checken op een tijdlijn.

Het klassieke intranet biedt medewerkers weinig mogelijkheden voor twee-weg communicatie. Hiermee bedoelen we dat medewerkers niet gestimuleerd worden om hun mening of support te uiten voor de berichten die jij als werkgever deelt. Bij een sociaal intranet daarentegen worden gebruikers juist gemotiveerd om hun mening te delen.

Dit heeft een positief effect op je medewerkersbetrokkenheid en motivatie.

Socialer intranet van Bundeling

Zoek jij nog een intranet-oplossing? Bundeling maakt van jouw organisatie een échte community. Deel documenten, chat met je collega’s en volg het laatste nieuws binnen je organisatie op de voet met onze app. Meer weten? Bekijk onze functionaliteiten of neem contact op voor een gratis demo.