Bundeling

Hoe bevorder je teambuilding tussen projectteams?

We zien het vaak terug. Bedrijven waarin verschillende teams onafhankelijk van elkaar werken. Elk team met zijn eigen doelen en werkwijze. Maar hoe zorg je ervoor dat deze teams niet apart, maar juist samenwerken? In deze blog bekijken we waarom het zo belangrijk is dat teams samenwerken en niet alleen focussen op hun eigen taken. We bespreken de problemen die ontstaan wanneer teams apart werken en kijken naar de voordelen van samenwerking binnen een bedrijf.

Verschillende teams, één bedrijf?

Werkt jouw bedrijf met verschillende projectteams? Stel jezelf dan eens de vraag; hoe vaak brengen wij deze teams bij elkaar? Nog even één regel: de vrijdagmiddagborrel of het bedrijfsfeest tellen niet. Het gaat echt om de keren dat projectteams bij elkaar komen om kennis uit te wisselen of te brainstormen.

Nu vraag je je misschien af of dit écht nodig is, maar teams die los van elkaar opereren als ‘eilandjes’ binnen je bedrijf, zorgen op lange termijn wel degelijk voor problemen. Het belangrijkste probleem is dat elk team over tijd hierdoor zijn eigen werkwijze ontwikkelt. Daarnaast kan het zijn dat ze eigen regels en ideeën hebben, die niet overeenkomen met de ‘algemene’ werkwijze van jouw bedrijf.

Daarbij kan het ook nog zijn dat binnen teams een eigen cultuur wordt ontwikkeld. Wanneer die cultuur afwijkt van die van de rest van het bedrijf, kan dit voor problemen zorgen wanneer teamleden van het ene team naar het ander verplaatst worden of wanneer een team werk voor een andere klant over moet nemen.

Als bedrijf wil je namelijk een consistente ervaring creëren, zowel voor je collega’s als voor je klanten. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je werkt aan teambuilding en verschillende teams en afdelingen met elkaar in contact brengt en samen laat werken.

Waarom is teambuilding zo belangrijk?

Teambuilding is niet alleen belangrijk voor het creëren van een consistente ervaring, er zitten nog een hoop andere voordelen aan verbonden, namelijk;

  • Samenwerking: Wanneer verschillende projectteams goed met elkaar samenwerken, informatie en middelen delen, verbetert dit de efficiëntie en effectiviteit van alle teams binnen je bedrijf.
  • Coördinatie: Teambuilding helpt bij het verbeteren van de coördinatie tussen verschillende projectteams, waardoor ze hun werkzaamheden beter op elkaar af kunnen stemmen om gezamenlijke doelen te bereiken.
  • Kennisdeling: Elk projectteam heeft unieke kennis en vaardigheden die waardevol zijn voor andere teams. Door de uitwisseling van kennis en ervaring tussen verschillende teams, stijgt het kennisniveau (en de efficiëntie!) van de individuele leden in ieder team.

Binding tussen verschillende projectteams

Het versterken van de band tussen verschillende projectteams is super belangrijk voor een soepele samenwerking binnen je organisatie. Hier zijn een paar manieren waarop je dit kunt realiseren:

Gezamenlijke evenementen

Organiseer regelmatig leuke activiteiten, die gericht zijn op het creëren van binding. Een vrijdagmiddagborrel is natuurlijk leuk, maar activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking binnen je team werken vele malen beter! Afsluiten met een borrel kan natuurlijk altijd. 🙂

Periodieke meetings

Maak je evenementen geen ‘one-off’, maar kom regelmatig bij elkaar om bij te praten en ideeën uit te wisselen. Deze meetings zijn een geweldige gelegenheid om openlijk te communiceren, jullie successen te delen en eventuele obstakels te bespreken. Zo houden we bij Bundeling al steevast ieder kwartaal een meeting, waarin iedere afdeling haar grootste uitdagingen, struikelblokken en successen deelt!

Teamleden door laten wisselen

Door niet te werken met ‘vaste’ projectteams, dwing je jouw medewerkers om continu met afwisselende collega’s samen te werken. Dit is een geweldige manier om kennisdeling binnen je organisatie te bevorderen. Daarnaast is het ook een goede manier om binnen je bedrijf aan één cultuur te werken, waarin je voorkomt dat ieder projectteam zijn of haar eigen interne cultuur opbouwt.

Kennisdelingssessies

Kennisdelingssessies zijn essentieel voor de groei van individuele medewerkers in je bedrijf. De kans om te leren van de successen en uitdagingen van anderen, is waardevol voor iedere medewerker, het maakt niet uit hoe lang ze al rondlopen in jouw organisatie. Start eens met een maandelijkse kennisdelingssessie, die je bijvoorbeeld koppelt aan een gezellige lunch.

Denk van tevoren goed na over de structuur van je sessie, zodat het niet alleen gezellig babbelen en lunchen is, maar er ook daadwerkelijk kennis wordt gedeeld.

Communicatieplatform

Met een communicatieplatform stroomlijn je jouw interne communicatie. Je kunt namelijk alle belangrijke berichten, documenten of richtlijnen op één centraal platform plaatsen, zodat ze zichtbaar (en makkelijk te vinden) zijn voor het hele bedrijf. Daarnaast is een communicatieplatform perfect voor het delen van kennis, omdat je jouw medewerkers in kunt delen in verschillende brainstorm- of kennisgroepen.

Het Bundeling platform is hier dan ook ideaal voor, via Bundeling richt jij namelijk je eigen app in, waar je medewerkers 24/7 toegang tot hebben via hun smartphone of desktop. Zo staan je medewerkers altijd met elkaar in contact, ongeacht hun fysieke locatie of het tijdstip waarop ze werken. Daarnaast creëer je één centrale plek waar altijd alle belangrijke informatie rondom bedrijfsprocessen teruggevonden kan worden.

Connect Smarter met Bundeling!

Wil jij projectteams dichter bij elkaar brengen? Bundeling heeft al meer dan 1000 organisaties geholpen bij het structureren van hun interne communicatie, het delen van belangrijke bedrijfsinformatie en het dichter bij elkaar brengen van teams en collega’s. Connect Smarter met Bundeling. Neem contact met ons op voor een gratis demo!