Bundeling

Beter zakelijk netwerken doe je met deze tips!

Zakelijk netwerken. Voor de een voelt het als een must, terwijl de ander zich als een vis in het water voelt op een netwerkbijeenkomst. In dit artikel geven we jou de beste tips om meer uit je zakelijk netwerk te halen.

Netwerktips

Nieuwe opdrachten, nieuwe partners, meer omzet, jij hebt vast al nagedacht over wat je wil bereiken met netwerken. Het kan alleen lastig zijn om meteen de resultaten die je voor ogen had uit je netwerk te halen. Niet getreurd, deze dingen hebben tijd nodig! In de tussentijd kun je alvast oefenen met deze tips om beter zakelijk te netwerken.

1. Bereid een korte pitch voor

Dit is echt een inkopper. Je krijgt namelijk ge-ga-ran-deerd de vraag; “Nou, wat doe jij eigenlijk”. Zorg dat je kort verhaaltje in je hoofd hebt zitten. Je hoeft het niet op te kunnen dreunen, maar je slaat een aardig modderfiguur als je niet uit je woorden komt bij een vraag als deze. Het klinkt misschien simpel maar geloof me, hoe vaker je dit doet, des te beter (en zelfverzekerder) je over zult komen. Practice makes perfect!

2. Het gaat niet alleen om jou

Zakelijk netwerken is geven en nemen. Je hebt twee oren en één mond, dat wil zeggen dat het ook belangrijk is om te luisteren. Als jij constant aan het woord bent (om je nieuwe pitch bijvoorbeeld voor te dragen) ben je niet aan het luisteren. Als je praat herhaal je in principe alleen maar wat je al weet, terwijl je juist door te luisteren iets nieuws kunt leren.

Daarnaast wil iedereen natuurlijk wat over zichzelf vertellen. Mensen willen niet graag een tweede gesprek met je wanneer jij niet geïnteresseerd lijkt in wat zij doen.

3. Link achteraf

Je hebt (kort) jouw verhaal gedaan, goed geluisterd naar je laatste gesprekspartner en je gaat met een tevreden gevoel naar huis. Oeps. Je bent vergeten zijn of haar contactgegevens te vragen. Dat is natuurlijk niet handig. Achteraf linken met mensen is juist een must wanneer je gaat netwerken. Zo blijven mensen ook in je netwerken en hoef je niet de hele tijd opnieuw dat voorstelrondje te doen.

Door dezelfde mensen vaker te spreken leer je ze namelijk beter kennen. Zo weet jij beter wat je aan ze hebt of wat zij nodig hebben om hun groei te realiseren.

Run jij een netwerkorganisatie en wil je het leden makkelijker maken om online verder te praten? Met onze community-app laat je mensen makkelijk 1 op 1 linken en verder discussiëren nadat je netwerkevenement is afgelopen. Klik hier voor meer informatie over onze community apps.

4. Zorg voor gevarieerde contacten

Je kunt van iedereen leren. Merk je dat je gesprekspartner niet in dezelfde business zit als jij? Geef het gesprek niet te snel op! Juist door mensen te spreken met andere ervaringen kun je iets leren waar je nog nooit over na had gedacht. Daarnaast kunnen deze mensen met verrassende invalshoeken komen.

5. Afwisselen

Nog een reden om niet te lang blijven hangen. Wanneer je iemand voor de eerste keer spreekt kun je niet teveel verwachten. Niet iedereen wil meteen je klant worden, of heeft een fantastisch idee dat je business op de kop gaat zetten. Een succesvol gesprek duurt gemiddeld maar 5 minuten. Zorg dat je een goede eerste kennismaking heb, wissel contactgegevens uit en zoek de volgende persoon.

Netwerkevenementen zijn nou eenmaal te groot om de hele dag met dezelfde persoon te praten. Daarnaast voelt het al snel ongemakkelijk als je niks meer tegen elkaar te zeggen hebt. Je kunt beter op een enthousiaste manier afscheid nemen en een goede indruk achterlaten, dan dat je het gesprek onnodig lang gaande houdt terwijl er op dat moment niks meer te halen valt. Klinkt misschien stom, maar het is wel realistisch.

6. Stel doelen 

Het is erg lastig om precies op te schrijven wat je uit je netwerk wil halen. Dat komt omdat je van tevoren niet altijd kunt voorspellen wat je aan mensen hebt, of waartoe je connectie gaat leiden. Vooral als je net begint met netwerken.

Toch kun je wel doelen stellen voor het uitbreiden van je netwerk. Spreek met jezelf af, hoeveel nieuwe mensen je gaat spreken en welke mensen je wil spreken. Vaak weet je van tevoren (of na de eerste keer) al wie er op je netwerkevenement aanwezig zullen zijn. Door hier doelen in te stellen haal jij het meeste uit je netwerk en blijf jij jezelf uitdagen.

7. Neem een kijkje door de gastenlijst 

Een andere manier om doelen te stellen is van tevoren bedenken met wie je wil praten. Veel netwerkevenementen hebben een gastenlijst die je kunt bekijken. Scan eens door deze gastenlijst. Kijk welke mensen interessant voor jouw carrière of business zijn en zoek deze mensen op het evenement. Je kunt natuurlijk ook van tevoren een connectie verzoek sturen op LinkedIn met het verzoek om tijdens dit evenement even te praten.

8. Sluit sterk af

Mensen onthouden vooral het begin en het einde van een gesprek. Dat betekent dat je een goede eerste indruk moet maken en sterk af moet sluiten. Dit is ook een van de redenen dat je gesprek niet langer dan 5 minuten zou moeten duren. Er gaat nou eenmaal veel verloren in het ‘midden’. Je kunt je gesprek sterk afsluiten door je gesprekspartner te bedanken voor de tijd en af te sluiten met een stevige handdruk. Vergeet ook niet om te linken!

9. Netwerken kan online (maar laat je telefoon ook eens links liggen)

Netwerken hoeft natuurlijk helemaal niet altijd op een afgesproken plek en een afgesproken tijd te zijn. Doordat technologie blijft doorontwikkelen (en we net een pandemie achter de rug hebben) zal netwerken steeds vaker online plaatsvinden. Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Het communicatieplatform van Bundeling leent zich namelijk perfect om het gesprek online voort te zetten.

Dat wil echter niet zeggen dat je lekker alles vanuit je scherm kunt doen. Het loont enorm om ook eens naar fysieke meetings te gaan. Je leert er veel van en het is goed om op deze manier uit je comfort zone te stappen. Zorg dan ook dat je tijdens een fysiek netwerkevenement je telefoon achterwege laat. De verleiding kan groot zijn om in een hoekje naar je scherm te staren, het levert je echter niks op.

Beter zakelijk netwerken met Bundeling

LinkedIn en Whatsapp zijn zeker niet je enige opties om het gesprek (online) mee voort te zetten. Met een communicatieplatform van Bundeling zorg je dat jouw zakelijke netwerkorganisatie of businessclub in één klap bij elkaar gebundeld wordt. Ook jouw organisatie kan hiervan profiteren. Met een op maat gemaakte app voor jouw businessclub zorg je namelijk voor meer activiteit in je netwerk.

Wil je weten hoe je meer uit je zakelijke netwerk haalt met een communicatieplatform van Bundeling? We schreven hier al eerder een artikel over!

Dat betekent dat communicatie sneller en makkelijker door blijft lopen. Leden van je businessclub blijven in direct contact met elkaar en kunnen zo meer waarde uit hun netwerk halen. Dat wil jij toch ook voor je netwerk? Vraag een gratis demo aan en laat je verbazen over de mogelijkheden!

Over Bundeling

Bundeling maakt communicatie-apps op maat voor allerlei bedrijven. Van grote nationale en internationale voetbalclubs tot logistieke bedrijvenbusinessclubs en MKB. Met een app van Bundeling staat jouw organisatie hoe dan ook beter in contact met elkaar.

Maak gebruik van functies als:

  • Gepersonaliseerde profielen

  • 1 op 1 gesprekken

  • Newsfeeds

  • Een activiteitenkalender

  • E-tickets voor evenementen

  • Polls

  • Een bulletin board

  • Group Chats

En dat allemaal geheel in je eigen huisstijl. Interesse? Neem vooral contact met ons voor een gratis demo!