Bundeling

Frontline medewerkers betrokken houden

Frontline medewerkers zijn de ruggengraat van iedere organisatie. Ze zijn degenen die dag in dag uit direct in contact staan met klanten, leveranciers en andere externe belanghebbenden. Daarmee spelen ze een cruciale rol in het succes van jouw organisatie. Maar hoe houd je deze frontlinie medewerkers betrokken, gemotiveerd en enthousiast in een tijd waarin veranderingen op de werkvloer zich in een razendsnel tempo voltrekken? Je leest het in deze blog.

Wat is een frontline medewerker?

Een frontline medewerker, ook wel eerstelijnsmedewerker genoemd, is een werknemer die direct betrokken is bij de essentiële activiteiten van een bedrijf en direct contact heeft met klanten, leveranciers of andere externe belanghebbenden.

Deze medewerkers bevinden zich in de “frontlinie” van de bedrijfsvoering en hebben meestal verantwoordelijkheden zoals klantenservice, verkoop, technische ondersteuning, productie, en dergelijke taken.

Vaak worden frontline medewerkers opgedeeld in 2 categorieën:

  1. Servicemedewerkers: Deze medewerkers voeren klantgerichte activiteiten uit. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verkoopmedewerkers, de klantenservice of caissières.
  2. Operationele medewerkers: Operationele medewerkers zijn vaak achter de gordijnen actief op de frontlinie. Deze medewerkers voeren operationeel werk uit zoals productie of transport.

Wat wil de frontline medewerker?

De frontline medewerker wordt regelmatig over het hoofd gezien. Vaak wordt er gemakzuchtig gepraat over wat deze medewerkers willen van jouw organisatie. Onterecht komt men dan tot de conclusie dat deze collega’s vooral ‘meer geld en minder werkuren willen’. Okee, laten we eerlijk zijn, wie niet ;).

Maar nee, de frontline medewerker wil niet alleen minder werken voor meer geld. Wat de frontline medewerker wil is erkenning, net zoals we allemaal willen in ons werk. Bij doorgroeimogelijkheden willen ze niet over het hoofd gezien worden en bij veranderingen willen ze graag betrokken of op zijn minst geïnformeerd worden.

Ook deze collega’s hebben ideeën over hoe er beter of effectiever gewerkt kan worden op de werkvloer. Luister naar de ideeën en inzichten van mensen uit alle lagen in je organisatie, zo weet je zeker dat al jouw werknemers zich gezien en gehoord voelen.

Hoe betrek je frontline medewerkers bij je organisatie?

Het betrekken van frontline medewerkers bij je organisatie is essentieel voor het creëren van een positieve en productieve werkomgeving. Hier zijn enkele stappen die je helpen frontline medewerkers betrokken te houden:

1.    Erkenning

Frontline medewerkers willen bovenal waardering voor hun inzet en prestaties. Als organisatie is het dan ook belangrijk om leidinggevenden te hebben met hart voor de zaak én de medewerkers op de vloer. Erkenning kan zich op verschillende manieren uiten. Van een simpel bedankje tot een (team)bonus. Het belangrijkste is dat jij zorgt dat je medewerkers zich gezien en gehoord voelen.

2.    Een handige communicatie app

Met een communicatieplatform houd jij je organisatie altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen. Telefonische apps, zoals Bundeling, zorgen ervoor dat ook frontline medewerkers altijd toegang hebben tot de laatste updates binnen je organisatie. Hiermee kun je met slechts één druk op de knop aankondigingen doen die je hele organisatie bereiken.

Daarnaast is Bundeling een ideaal gecentraliseerd intranet platform, waarin je allerlei documenten kunt toevoegen zoals loonstroken, werkroosters, schadeformulieren en werkinstructies.

3.    Tweerichtingscommunicatie

Het is handig om met je medewerkers te communiceren, maar het is nóg beter als je jouw medewerkers de kans geeft om terug te praten. Via het Bundeling platform hebben je collega’s de mogelijkheid om reacties te plaatsen bij jouw berichten, zelf contact te zoeken en te chatten met collega’s en ideeën te delen op een centrale plek.

Zo geef je al je werknemers de kans om hun visie en ideeën te delen en wordt jouw communicatie niet alleen top-down gerealiseerd. Meer weten over tweerichtingscommunicatie?

4.    Betrek ze bij besluitvorming

Overweeg frontline medewerkers te betrekken bij besluitvormingsprocessen die direct van invloed zijn op hun werk. Dit kan hen het gevoel geven dat hun stem wordt gehoord en dat ze invloed hebben op de richting van het bedrijf. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen.

Denk bijvoorbeeld eens aan de vertegenwoordiging van medewerkers in bestuursorganen zoals een adviesraad of raad van bestuur. Een andere mooie vorm om deze collega’s meer te betrekken bij besluitvorming is door middel van focusgroepen, waarin je specifieke kwesties of projecten bespreekt.

Verder is het Bundeling platform een mooie plek om de mening van jouw collega’s uit te vragen. Open discussieforums of maak gebruik van handige polls in jouw gepersonaliseerde communicatieplatform.

5.    Opleiding en ontwikkeling

Iedereen wil het idee hebben dat ze vooruit bewegen. Ook je frontline medewerkers willen doorgroeien. Biedt kansen voor opleiding en ontwikkeling, zodat jouw collega’s hun vaardigheden verbeteren. Deze ontwikkeling zorgt ook weer voor doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Organiseer trainingen om de vaardigheden van je collega’s te verbeteren en stel interne functies eerst open voor mensen binnen je organisatie.

Seacon Logistics heeft hier een mooie oplossing voor. Via hun Bundeling platform kunnen collega’s zich opgeven voor Seacon Switch. Een programma dat medewerkers de mogelijkheid geeft om bij projecten aan te sluiten, die eigenlijk buiten hun werkveld vallen. Hierdoor blijven medewerkers langer binnen de organisatie, omdat ze ook binnen afdelingen aan het werk kunnen.

Connect Smarter met Bundeling

Maakt jouw organisatie nog gebruik van Whatsapp, e-mail, interne nieuwsbrieven én een intranet? Bundel al deze kanalen in één met Bundeling. Via jouw gepersonaliseerd platform staat je organisatie 24/7 in contact met elkaar.

Deel je organisatie in via onze slimme labels en stroomlijn je interne communicatie. Koppel al je favoriete tools en upgrade jouw intranet-oplossing. Bundeling heeft al meer dan 1.000 organisaties geholpen met slimmer communiceren!