Bundeling

Hoe bevorder je kennisdeling in je organisatie?

Wat bedoelen we met kennisdeling?

Met kennisdeling bedoelen we het proces waarbij individuen of teams binnen je organisatie hun kennis, informatie, ervaring en vaardigheden met anderen delen. Bij kennisdeling is het niet alleen belangrijk dat informatie wordt overgedragen, maar dat je als organisatie een omgeving faciliteert waarin medewerkers gestimuleerd worden kennis met elkaar te delen en nieuwe ideeën op te doen.

Kennisdeling is, zoals je misschien voor kunt stellen, enorm breed. Het delen van kennis kun je op verschillende manieren inrichten. Denk bijvoorbeeld aan (informele) gesprekken tussen collega’s, presentaties, workshops, trainingen of door documenten te delen zoals rapportages en onderzoeken. Kennisdelen kan daarnaast gestimuleerd worden door technologieën zoals kennisbanken, samenwerkingstools en intranet oplossingen zoals Bundeling!

Waarom is kennis delen belangrijk?

Kennisdeling is van groot belang voor organisaties omdat het kan leiden tot meer innovatie, een hogere productiviteit, betere samenwerking en een betere ontwikkeling van werknemers. Bovendien kan het bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen.

Daarnaast realiseer je met kennisdeling een belangrijk stuk continuïteit binnen je organisatie. Door kennis te delen, kan belangrijke informatie binnen de organisatie worden bewaard en overgedragen. Zelfs wanneer medewerkers de organisatie verlaten.

Hoe stimuleer je kennisdeling in je organisatie?

Kennisdeling kun je op verschillende manieren organiseren. We hebben een aantal voorbeelden geformuleerd die je zelf toe kunt passen. Met deze tips zorg je dat iedere medewerker kennis en ervaring deelt of opdoet binnen je organisatie!

  1. Koppel kennis aan praktijk: Nieuwe kennis doe je het snelst op in de praktijk. Wanneer je nieuwe kennis of informatie deelt met je collega’s werkt dit het best als je deze informatie meteen koppelt aan zaken of situaties in de praktijk. Kennis in de praktijk toepassen zorgt ervoor dat de informatie langer blijft hangen.
  2. Deel kennis in verschillende vormen: Vraag je collega’s eens in welke vorm zij kennis het beste opnemen. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld e-learnings waarin je medewerkers video’s bekijken met uitleg of workshops in spelvorm. Vraag je medewerkers deel te nemen aan een klein onderzoek waarin je vragen stelt over verschillende vormen van kennisdeling.
  3. Maak een kennisbank: Maak één centrale plek waar je medewerkers op een makkelijke manier toegang hebben tot alle voor hun belangrijke documenten, presentaties of andere informatie. Dit kan een intranet zijn of een online samenwerkingsplatform zoals Google Drive of een intern communicatieplatform zoals Bundeling!
  4. Organiseer trainingen en workshops: Trainingen en workshops zijn dé manier om de vaardigheden en kennis van je medewerkers op te schroeven. Het geven van trainingen kun je intern realiseren, door ervaren collega’s hier de opdracht toe te geven. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om trainingen en workshops af te nemen bij een derde partij.
  5. Samenwerken: Samenwerken is misschien wel de beste manier om kennisdeling te stimuleren. Moedig je collega’s aan om samen te werken en informatie uit te wisselen. Als bedrijf kun je dit doen door werknemers in te delen in teams of door ze op gezamenlijke projecten te zetten.
  6. Ben selectief in de kennis die gedeeld wordt: Niet alles is relevant om te delen. Oversharing is misschien wel net zo slecht als te weinig delen. Ben selectief in hetgeen dat je deelt. Daarbij bedoelen we niet dat je informatie achter moet houden, maar wel dat je goed na moet denken over de kennis die je deelt. Door te veel te delen zorg je namelijk dat je medewerkers niet alle kennis opslaan. Scheid hoofd- en bijzaken voor je collega’s. Zo weet je zeker dat alleen de belangrijkste info blijft hangen.
  7. Zorg voor een platform dat kennisdeling stimuleert: Technologie is je vriend als het aankomt op kennisdeling. Er zijn een hoop tools die het delen van kennis makkelijker maken binnen je organisatie. We benoemde hierboven al het voorbeeld van de kennisbank, maar ook een intern communicatieplatform draagt bij aan het uitwisselen van informatie en ideeën. Met een platform als Bundeling kun je medewerkers op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen, ideeën en best practices binnen je organisatie.
  8. Maak kennisdeling onderdeel van de bedrijfscultuur: Wil je kennisdeling écht goed aanpakken? Maak het dan een integraal onderdeel van je organisatie. Dit doe je door doelstellingen op te stellen binnen je organisatie en deze ook te vertalen naar persoonlijke doelstellingen van je medewerkers, waar je tijdens een eindejaarsbeoordeling bijvoorbeeld feedback op geeft. Uiteindelijk wil je dat kennisdeling wordt aangemoedigd en gewaardeerd binnen je bedrijf. Hierdoor zullen medewerkers zich vrij voelen om ideeën en informatie met elkaar te delen.
  9. Zorg voor open communicatie (kanalen): Open communicatie is key wanneer je kennisdeling wil stimuleren. Medewerkers moeten zich op hun gemak voelen binnen je organisatie. Zorg dat je collega’s vragen durven stellen en feedback kunnen geven. Als management kun je dit doen door een open-deuren beleid te hanteren of feedbacksessies te organiseren. Daarnaast kun je ook kiezen voor een intranet-oplossing die twee-weg communicatie bevordert, zoals Bundeling.
  10. Beloon kennisdeling: Werknemers die actief kennis delen zijn niet alleen met zichzelf bezig, maar ook met de groei van andere mensen in je organisatie. Daar heb je als bedrijf enorm veel aan. Zorg dus ook dat er een beloningsstructuur is voor werknemers die zich op deze manier inzetten. Dat kan bijvoorbeeld door een bonus of certificaat uit te reiken aan deze mensen. Laat je medewerkers duidelijk weten dat hun inzet beloond zal worden!

Connect Smarter met Bundeling

Zet kennisdeling centraal in je organisatie met Bundeling. Via het Bundeling platform breng je jouw collega’s 24/7 met elkaar in contact. Bundeling heeft al meer dan 800 organisaties geholpen bij het structureren van hun interne communicatie en het delen van belangrijke bedrijfsinformatie. Connect Smarter met Bundeling. Neem contact met ons op voor een gratis demo!