Bundeling

Zo vind én bind je medewerkers

Er wordt momenteel veel over geschreven: de oververhitte arbeidsmarkt. Voor het eerst in vijftig jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Organisaties hebben moeite om medewerkers te vinden en ze aan zich te binden. Waar ligt dit aan? En wat kun je eraan doen? Spoiler: bedrijfscultuur en sociaal contact zijn belangrijker dan je misschien denkt!

Op zoek naar een nieuwe baan

Capterra hield een onderzoek onder bijna 9000 werknemers uit middelgrote en kleine bedrijven in verschillende landen. Wat bleek? Veel mensen hebben tijdens de coronapandemie nagedacht over de toekomst en hun carrièrekeuzes. Een kwart van alle ondervraagden geeft dan ook aan van baan te willen wisselen na de coronapandemie. In Nederland is dit 22%. Om je een beeld te geven: in de stabiele economie van 2019 was dit maar 12%.

Belangrijk dus, dat je als bedrijf aandacht besteedt aan de huidige ontwikkelingen. Zo behoud je toptalent en houd je je medewerkers betrokken en gemotiveerd. Maar daarvoor moet je wel weten waarom mensen ineens van baan willen wisselen én welke rol de crisis hierin speelt.

Bedrijfscultuur belangrijker dan salaris

Een belangrijk gevolg van de coronapandemie, is dat werk een stuk monotoner en saaier is geworden. Daarnaast mist ruim één op de vier Nederlandse medewerkers contact met collega’s. Ook bij Engelse en Duitse werknemers blijkt het sociale contact een belangrijk onderdeel van het werk. Best logisch, aangezien afspreken met vrienden en collega’s een essentiële factor vormt in onze cultuur. Als die wegvalt, wordt werken ineens een stuk minder leuk.

Wil je je medewerkers gemotiveerd houden of nieuwe medewerkers aantrekken? Dan is het dus belangrijk dat je inspeelt op deze sociale behoefte. Verder staan de mogelijkheid om leuk werk te doen, de bedrijfscultuur, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden hoog op het lijstje van werknemers.

Die bedrijfscultuur is meteen een uitdaging voor werkgevers. Hoe draag je de kernwaarden van je bedrijf uit als je medewerkers op afstand werken? Hoe houd je mensen betrokken? Want hoe meer medewerkers thuiswerken, hoe minder verbonden ze zich voelen met het bedrijf. Dat gaf ruim de helft van de respondenten uit het Capterra-onderzoek aan.

Groepsgevoel als verbindende factor

Medewerkersbetrokkenheid komt vooral neer op goede communicatie: ze moeten elkaar én jou als werkgever weten te vinden. Zo leren en ontwikkelen ze zich in rap tempo en blijft werken leuk. Want hoe meer je mensen met elkaar verbindt, hoe persoonlijker en laagdrempeliger je bedrijf wordt. Precies waar werknemers naar zoeken.

Dat lukt alleen als iedereen de tools krijgt om elkaar te vinden. Eenvoudig en mobiel! Hier komt ons communicatieplatform om de hoek kijken.

Meer verbinding door te bundelen

Bundel al je interne communicatie slim en effectief: van lunch-meetings tot nieuwsberichten en van discussiepunten tot groepschats. Zo creëer je exclusiviteit en een groepsgevoel. Ontzettend belangrijk voor als je een community wilt vormen, vertelt ook hoogleraar Patrick Vermeulen: “Medewerkers vinden het belangrijk dat je als organisatie een gezamenlijk doel uitdraagt. Die aansluiting bij gelijkgestemden is van groot belang.”

Met Bundeling wordt communiceren binnen jouw eigen organisatie peanuts. Zo behoud je toptalent en blijven al je medewerkers gemotiveerd. Scheelt je een hoop verloop én moeilijke sollicitatiegesprekken!

Meer weten? Vraag nu een gratis demo aan!