Bundeling

Hoe behoud je personeel?

Goed personeel is goud waard! Dat hoeven we je vast niet uit te leggen. Een goede medewerker kan een enorme toegevoegde waarde hebben voor je onderneming. Daarnaast kost het aannemen en opleiden van personeel een hoop geld. Genoeg reden om een antwoord te zoeken op de vraag; Hoe behoud je personeel? Geïnteresseerd? Lees vooral even verder.

Personeel behouden, dit kost verloop je!

Verloop kost je een hoop geld. Heb je er weleens over nagedacht welke kosten er allemaal komen kijken bij het verloop van personeel? Er zitten hier namelijk verschillende kostenposten aan verbonden. Deze zijn onder te verdelen in directe en indirecte kosten. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in de kosten van personeelsverloop. Dit geeft je namelijk de kans om maatregelen te nemen die personeelsverloop minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van arbeidsvoorwaarden of het bieden van betere loopbaanmogelijkheden.

Directe kosten verbonden aan personeelsverloop

 • Werving en selectie: dit zijn kosten die horen bij het vinden en aantrekken van nieuw personeel. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor advertenties rondom vacatures, het voeren van sollicitatiegesprekken, het inzetten van recruiters, het uitvoeren van achtergrondcontroles.
 • Inwerken en opleiden: deze kosten zijn verbonden aan het trainen en opleiden van nieuwe medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan trainingen en dergelijke.

Indirecte kosten verbonden aan personeelsverloop

 • Productiviteitsverlies: terwijl je vacature openstaat verlies je natuurlijk productiviteit, maar ook tijdens de inwerkperiode van een nieuwe medewerker kun je nog volop profiteren van de input van deze persoon.
 • Kennisverlies: wanneer een persoon je organisatie verlaat, gaat er ook waardevolle kennis de deur uit. Hoe is kennismanagement binnen jouw organisatie geregeld?
 • Moraal en teamdynamiek: wanneer een collega je team verlaat heeft dit ook invloed op de andere mensen in je organisatie. Overgebleven collega’s gaan hierdoor ook nadenken over hun positie binnen de organisatie. Dit kan leiden tot een verminderde betrokkenheid.
 • Klantrelaties: mogelijk verlies je ook klantrelaties als gevolg van het vertrek van medewerkers die direct contact hebben met klanten, dit is regelmatig het geval bij salesmedewerkers en accountmanagers.

De voordelen van een vast personeelsbestand

Een vast personeelsbestand brengt een hoop voordelen met zich mee. We zouden er haast een losse blog over schrijven! Bij deze dus even kort op een rijtje wat de voordelen van een vast personeelsbestand zijn:

 • Continuïteit;
 • Stabiliteit;
 • Kostenbesparing;
 • Kennis en expertise;
 • Betere teamdynamiek;
 • Verbeterde klantrelaties;
 • Positieve bedrijfscultuur.

Hoe behoud je personeel?

Personeel behouden is niet zo 1,2,3 gefixt. Je zult goed je best moeten doen om medewerkers te behouden op de lange termijn. Dit wordt ook wel employer branding genoemd. Employer branding is het bevorderen van jouw reputatie als werkgever. Dat kun je onder andere doen door de volgende punten serieus op te pakken.

Open communicatie

Open communicatie is zó belangrijk. Toch gaat het bij een hoop bedrijven mis. Er zijn verschillende redenen waarom dat het geval kan zijn. Communicatie heeft te maken met emoties, percepties, barrières en kanalen. Er is dus een hoop gaande op de achtergrond wat mis kan lopen. Bevorder open communicatie door actief te luisteren, duidelijke afspraken te maken, de mening van anderen te waarderen, respectvol te communiceren, transparantie te bevorderen en goede communicatiekanalen, zoals Bundeling te gebruiken.

Bied uitdaging

Medewerkers willen uitgedaagd worden. Betrokken medewerkers houden er zelfs van! Zorg ervoor dat medewerkers in jouw bedrijf voldoende, uitdagend werk om handen hebben. Het laatste wat je wil is dat jouw collega’s zich vervelen. Dit is op den duur niet alleen killing voor de productiviteit van je team, het zorgt er ook nog eens voor dat mensen sneller je organisatie verlaten. Natuurlijk moet het ook niet ‘te’ zijn. Er zit een dunne lijn tussen ‘uitdagend’ en ‘onmogelijk’ werk. Vraag medewerkers ook om input hierover. Hebben ze het gevoel dat ze lekker bezig zijn? Onder hun kunnen presteren? Of lopen ze over van de stress? Ook hier is open communicatie enorm belangrijk.

Geef waardering en erkenning

Het uiten van waardering is een kleine moeite, maar levert gigantische effecten op. Voor sommige werknemers maakt dit echt het verschil tussen blijven en gaan. Ga maar eens na, waarom zou je bij een organisatie willen blijven als ze niet eens waardering tonen voor je werk? Veel organisaties onderschatten dit of denken dat ze dit heus wel doen, maar hoe vaak geef je daadwerkelijk een gemeend compliment aan een collega en wanneer zet je iemand in het zonnetje?

Stimuleer groei en ontwikkeling

Stilstaan is achterblijven. Vooral in het bedrijfsleven. Mensen willen het idee krijgen dat ze groeien. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het aanleren van nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld door een training, maar ook door een nieuwe functie. Laat medewerkers ieder jaar een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen en help ze vervolgens dit plan te realiseren. Daarnaast is het belangrijk om open te communiceren over doorgroeimogelijkheden, zoals functies binnen het management of de directie.

Balans tussen werk en privé

De balans tussen werk en privé wordt steeds belangrijker voor medewerkers. Een baan hebben is niet meer zo belangrijk als het vroeger was. Medewerkers zijn steeds veeleisender. Laten we eerlijk zijn, niemand wordt blij van lange dagen maken voor een middelmatig loon. Niet alleen een goede werksfeer is daarom belangrijk, maar ook de balans tussen werk en privé.

Mensen willen naast hun werk ook tijd overhouden voor familie, vrienden en hobby’s. Als werkgever kun je op deze trend inspelen door flexibele werktijden te implementeren. Oftewel, medewerkers kunnen zelf bepalen wanneer (en eventueel waar) ze werken. Laat zien dat je ook snapt dat je collega’s buiten werk nog een leven hebben en dat je dit respecteert!

Boeien, binden en behouden

Een laatste tip die we je mee willen geven is de volgende. Houd mensen betrokken bij je organisatie door ze te boeien. Vervolgens kun je ze binden en behouden. Wat we hiermee bedoelen is dat je medewerkers aan moet sluiten bij je doelen en de bijbehorende acties die daarvoor uitgevoerd worden. Hoe je dat precies doet? Het delen van informatie speelt hier een belangrijke rol in.

Communiceer jij met je medewerkers over strategische doelen en de keuzes die hiervoor gemaakt worden? Dat zou al een mooie eerste stap zijn voor het binden van personeel. Je geeft namelijk inkijk in jouw manier van besluitvorming en de ontwikkelingen die er spelen. Hierdoor voelt personeel zich meer betrokken bij je onderneming.

Het Bundeling platform leent zich hier perfect voor. Via onze communicatie app kun je met het grootste gemak updates, nieuwtjes en meer met je collega’s delen. Laat al je interne communicatie verlopen via één overzichtelijk kanaal dat 24/7 beschikbaar is voor je medewerkers. Meer weten? Vraag direct een gratis demo aan!